Atopisk eksem

En genetisk betinget hudsykdom, som skyldes en feil i det øverste laget av huden. Sykdommen fremtrer vanligvis i tidlig barndom. Selv om eksemet som regel forsvinner av seg selv før man blir voksen, er det noen mennesker som lever med tilstanden hele livet. Med riktig råd og støtte kan disse menneskene behandle sykdommen og unngå mye fysisk og sosialt ubehag.

Vanlige symptomer er et kløende utslett, tørr hud, rødhet og betennelse. Konstant kløe kan føre til at huden sprekker, slik at den er sårbar for infeksjoner. Noen mennesker opplever at sykdomsbildet består av perioder der utslettet blusser opp, og andre der det nesten er helt bra. Andre har utslett nesten konstant.

Årsaker
Allergiske reaksjoner på kjemikalier, metaller og planter kan føre til at huden blusser opp, noe som gjør atopisk eksem verre. Eksem kan også forverres hvis det blir infisert med bakterien Staphylococcus aureus. Bortsett fra allergener og bakterielle infeksjoner, kan atopisk eksem også utløses eller forverres av stress, eller ved sesongmessige klimaendringer som for eksempel skifte fra sommer til høst når luften blir tørrere.

Behandling
Det er viktig å huske at atopisk eksem normalt har en god prognose. Som del av behandlingen, bør pasienten unngå det som irriterer huden og sterk varme. For å minimere kløen er det også viktig å bruke fuktighetskrem.

Topikale steroider eller kombinasjoner med aktuelle antibiotika blir ofte brukt til å behandle eksem. I svært alvorlige tilfeller kan lysterapi eller systemisk behandling være nødvendig.